Connect with us

Politics

27 Foods To Avoid During Pregnancy

Published

on

 
1. Fish containing mercury:
Fish such as shark, swordfish, king mackerel, and tilefish have high mercury levels and must be shunned. Mercury, an element found in oceans, streams, and lakes, converts into methylmercury in the human body. It is a neurotoxin and is linked to brain damage and developmental delays in babies. You could choose fish such as salmon, catfish, cod, and canned light tuna, which have low mercury levels. According to the US FDA, you can eat up to eight to 12 ounces of fish per week, which is two to three servings. Consumption of white tuna (albacore) should be limited to six ounces per week (1).

Solution: Choose fish rich in omega-3 fatty acids and low in mercury as the high protein, low saturated fats and many essential nutrients contribute to the child’s heart and brain development, and aid in proper growth. You should, however, check with a doctor to know about the fish you can eat.

2. Smoked seafood:
Do not take smoked and refrigerated seafood, which are labeled as lox, jerky, nova style and kippered as they contain Listeria monocytogenes bacteria. This bacteria causes listeriosis (associated with symptoms such as diarrhea and vomiting) that could lead to illness in newborn and even miscarriage or stillbirth. Moreover, processed seafood contains high levels of salt which can lead to increased blood pressure and swelling of the body parts.

Solution: You can include canned smoked seafood as well as cooked varieties.

3. Fish exposed to industrial pollutants:
Fish from local streams, lakes, and rivers contain harmful levels of polychlorinated biphenyls (PCBs). On exposure to these contaminants, the babies may have low birth weight, smaller head size, learning disabilities, and memory problems. Avoid eating locally caught striped bass, pike, bluefish, salmon, trout, and walleye.

Solution: You can choose fresh water fishes.

Also, follow a few tips when picking fish from a local stream, lake, or river. Firstly, check the advisories related to that water body. You can get the information from the fishing regulations websites or at a local health department. This information would be regarding fish caught from local waters and not the ones available at local groceries. Avoid raw fish as it is more likely to contract food borne diseases.

4. Raw shellfish:
Avoid eating raw shellfish such as oysters, clams, and mussels to stay away from seafood-borne illnesses and food poisoning. They contain harmful bacteria, viruses, and toxins that will make you ill.

Solution: Instead you can eat cooked shellfish ensuring that you cook them with their shells open.

5. Raw or undercooked eggs:
You should not eat raw, undercooked, or soft-boiled eggs as they contain harmful salmonella bacteria which cause food poisoning. You may experience diarrhea, severe vomiting, headache, abdominal pain, and high temperature. All these symptoms are unlikely to harm your baby, but your immune system will become weaker, which may impact the baby’s development.

The following foods contain raw egg and must be avoided:

Homemade Caesar dressings, custards, ice creams, mayonnaise and Hollandaise sauces, Béarnaise sauce, Aioli sauce, desserts including mousse, tiramisu, and meringue.

Solution: Buy pasteurized egg products. You can choose commercially manufactured ice cream, mousse, eggnog, and dressings. Eat cooked eggs that contain firm yolks or a well-cooked omelet, and salads.

6. Raw meat and poultry:
Having undercooked/raw meat and poultry, such as pink or raw meat that is bloody, can cause toxoplasmosis as it contains Toxoplasma parasite. It leads to flu-like symptoms that develop a few weeks after consumption of that food. It can lead to miscarriage or fetal death during delivery.

Undercooked meat also contains harmful bacteria salmonella, which increases the risk of food poisoning.

Solution: You must have well-cooked and hot meat and poultry. Eat home-cooked varieties where the temperature should be around 160°F for ground meats, 145°F for whole cuts, and 165°F for chicken breasts.

7. Deli meats:
You should avoid deli meats, also called ready-to-eat meats, such as sandwich meat, cold cuts, lunch meat, hotdogs, and sliced meats. They are known to contain listeria bacteria, which can readily move from the mother to placenta causing serious complications including fetal death.

Solution: Pasteurization and cooking at a high temperature kill listeria. Thus, you should eat deli meats only after reheating until they are steaming hot.

8. Unpasteurized milk:
It is unsafe to drink unpasteurized or raw milk during pregnancy. It has no nutritional advantage, and raw milk and its products account for a higher proportion of food borne diseases. They contain harmful bacteria such as salmonella, listeria, E.coli, and cryptosporidium that can be dangerous to you and your bab.

Solution: Buy pasteurized milk and its products only. In pasteurization, the milk is subjected to a high temperature that kills the disease-causing microbes. You can also choose non-dairy milk such as soy milk, rice milk, almond milk, and oat milk as they are safer and contain similar nutrition.

9. Soft cheeses:
Do not eat soft cheeses such as Camembert, Roquefort, Gorgonzola, brie, feta, blue cheese, queso fresco, queso blanco, and panela unless they are pasteurized. Unpasteurized soft cheeses contain listeria.

Solution: Eat hard cheeses (Cheddar or Swiss cheeses) as they do not contain water unlike soft cheeses. Therefore, these cheeses are less likely to harbor any bacteria. All non-imported soft cheeses that are pasteurized are safe to consume.

10. Unwashed fruits and vegetables:
Unwashed fruits and veggies carry Toxoplasma parasite that harms the developing baby. Toxoplasmosis contaminates the soil where fruits and vegetables are grown and you may ingest the harmful microbes if you eat them unwashed.

Solution: Rinse the fruits and vegetables thoroughly under running water. Peel away or scrub the surfaces and cut off the bruised areas as they are prone to bacteria. Cook the vegetables, especially the leafy ones.

11. Raw sprouts:
Do not eat raw sprouts including clover, alfalfa, mung bean, radish, broccoli, sunflower, onion, soybean, and snowpea sprouts. They are highly prone to listeria, salmonella, and E.coli bacteria. As you know, listeriosis could lead to premature birth, miscarriage, stillbirth, and infections in newborns. Salmonella and E.coli can lead to severe illnesses.

Solution: Consume cooked sprouts.

12. Certain fruits and vegetables:
The Below Fruits Should Be Avoided During Pregnancy:

Papaya (rich in latex that could lead to uterine contractions)

Black grapes (build heat in the body that is harmful to the baby)

Pineapple (rich in bromelain that could soften the cervix leading to early labor).

The below vegetables should be avoided during pregnancy:

Cabbage and lettuce (as they carry foodborne illnesses)

Eggplant (for of its property of stimulating menses which may lead to abortion)

13. Foods that cause allergy:
Soy, wheat, cow’s milk, eggs, peanuts, tree nuts (almonds, walnuts, hazelnuts, more), fish, and shellfish should only be consumed if you are not allergic to them. However, a few studies say that taking these foods during early pregnancy may decrease the chances of the baby developing allergies and asthma later in life. But, you cannot be sure about this.

Solution: As not all studies support this claim, it is best to check with your doctor what is safe and what is not, especially when it comes to allergies.

14. Restaurant-made salads:
Say no to restaurant-made salads such as Caesar salad dressing, pre-made meats (ham, chicken salads), and seafood salads as they carry harmful microbes. The raw eggs, vegetables, and leaves used in salads harbor salmonella and listeria bacteria, which could lead to food poisoning. Eating contaminated salad can cause flu-like symptoms in the mother and severe health complications in babies.

Solution: Make salads at home by following food safety basics. Make sure to clean and chop fruits and vegetables in clean surroundings, and cook meat, and eggs properly.

15. Unpasteurized juices:
Unpasteurized fruit and vegetable juices, including packaged ones, may carry harmful E.coli and salmonella bacteria.Not only that, a glass of freshly made juice may also pose a risk if the fruits or vegetables are not washed well.

Solution: Choose pasteurized juices or make some at home. You must wash the fruits and vegetables thoroughly under running water and use a brush to scrape away the dirt, and cut off any bruised areas.

16. Excess caffeine:
Higher amounts of caffeine could increase your chances of miscarriage and low birth weight babies.You should limit your intake to 200mg a day. Caffeine is also found in tea, chocolate, and many energy drinks. Some research studies reveal that caffeine is associated with premature birth and withdrawal symptoms in infants.

Other drinks to avoid during pregnancy are soft drinks, diet soda, alcohol, and iced tea.

Solution: Opt for decaffeinated beverages, especially in your first trimester as the risk of miscarriage is high.

17. Herbal teas and supplements:
Herbs used for tea, seasonings, or as supplements could harm both the mother and fetus. Certain herbs such as ephedra, angelica, kava kava, yohimbe, black and blue cohosh, dong quai, borage oil, pennyroyal, and mugwort are uterine stimulants, which should be completely avoided during pregnancy.

Comfrey, black walnut, cascara sagrada, fenugreek, echinacea, goldenseal, horsetail, licorice root, saw palmetto, senna, motherwort, St.John’s wort, shepherd’s purse, wormwood, tansy, and uva ursi may lead to miscarriage.

Other herbs that are unsafe to use or ingest are aloe, ginseng, and evening primrose. Also, avoid green tea and wheatgrass juice as there is not enough evidence about their safety during pregnancy. You should also check with your health practitioner before taking too much of nettles, dandelion, or chamomile teas.

Solution: It is better to have a hot cup of regular chai or tea rather than herbal tea. If you are worried that you are losing out on any benefits of herbal tea, then ask your doctor to prescribe a health tonic or multivitamin.

18. Canned foods:
Canned foods, including fruits, vegetables, and sodas are harmful for two reasons:

The lining of the food cans contains Bisphenol A (BPA), a toxic substance that affects the fetal endocrine activity and causes fertility problems, cancer, liver ailments, and heart diseases in pregnant women and the tinned foods might be too old to eat and harbor harmful bacteria due to their long shelf life.
Canned pasta, soup, and infant formulas contain high BPA levels. Also, canned tuna and tuna salads contain high mercury levels that are poisonous for the mother and the fetus.
Solution: Opt for fresh vegetables, fruits, and fish or you can find varieties where BPA is not used. Wash the canned fruits and vegetables thoroughly before consumption. Choose seasonal choices so that you get to eat fresh fruits.

19. Nitrate-rich foods:
Avoid cured sandwich meats, bacon, deli meats, sausages, salami, and hot dogs as they contain nitrates. Nitrate enhances the food’s color and improves shelf life. But on consumption, the nitrates turn to nitrosamines in the bodies, increasing the chances of cancer in mothers and abnormalities in the fetus. Nitrate-rich foods also contain sodium and saturated fats which may be badduring pregnancy.

Solution: Eat well-cooked and lean cuts of your favorite meals to be on a healthy and safer side.

20. Sugar-rich foods:
Cut down on sugar-rich foods such as desserts, candies, cakes, ice creams, biscuits, chocolates, and sweetened beverages. They worsen pregnancy discomforts (nausea, vomiting, constipation, heartburn), increase weight, contribute to gestational diabetes, increase the risk of preterm labor, preeclampsia, and increase the risk of metabolic syndrome in babies.

Solution: Choose healthier sugar food options such as pears, grapefruit, dates, and apricots as they make great alternatives to foods containing added sugars. They are sweeter and healthier choices.

21. Street foods:
You may be craving for those sweet, sour, and spicy treats. They can increase the risk of infections, stomach problems, and food poisoning. They are harmful because of the poor food and water hygiene standards. Some examples of the street foods include hot dogs, burritos, churros, cotton candy, soft pretzels, simit breas, corn in a cup, chicken rice.

Solution: If you like street food, find recipes of these foods online and make them at home! It will be fun.

22. Fatty foods:
Avoid trans-fats or hydrogenated fats including fast foods, processed foods, and takeaways such as crackers, cookies, frozen pizza, fried foods, margarine, and frosting. Also, the American Heart Association recommends limiting the trans-fats to less than 1% of your total calorie intake (24), to avoid the risk of heart diseases, obesity, increased fetal growth, and preterm labor.

Solution: Discuss fat-free options with your doctor for proper advice and recommendations. Foods containing omega 3, 6, 9 fatty acids are vital as they are essential for you and your growing fetus. They are abundant in olives, nuts, avocados, flax seeds, and fish. However, do not binge on them.

23. Artificial sweeteners:
The safety of artificial sweeteners, including aspartame and saccharin, is controversial as some health practitioners believe that they are safe if used in moderate amounts while some others differ. You should avoid aspartame if you have a genetic disease phenylketonuria (PKU). Your body cannot digest phenylalanine (a compound found in aspartame), which can, therefore, lead to birth defects. Saccharin is known to remain in the fetal tissues and shows no evidence of risks.

Solution: Use natural sugars but in moderation. Check with your doctor about the safety of artificial sweeteners if you have been using them.

24. Excess of vitamins:
You will have to increase the intake of certain nutrients (such as folic acid, iron, and calcium) during pregnancy. But be careful about the recommended dosages Avoid taking extra dosages of both fat-soluble and water-soluble vitamins.

Excess fat-soluble vitamins can be stored in your body fat and liver, leading to harmful effects on the mother and the fetus . Likewise, water-soluble vitamins taken in excess can show irritating effects on the digestive system.

Solution: Have more natural sources of vitamins rather than supplements.

25. Homemade goodies:
Do not eat homemade cookies as the raw dough used for cooking may harbor bacteria, leading to food poisoning. This is true even in case of homemade ice-creams.

Solution: If you just can’t keep your hands off the baked treats, go for the treats from reputed brands.

26. Licorice:
Avoid licorice (mulethi) during pregnancy as one of its components, glycyrrhizin, is associated with several fetal developmental issues. The component impairs the placenta allowing the stress hormone to enter the baby, affecting its IQ. Research shows that ADHD issues in children and early puberty in girls are also side-effects of licorice. It also leads to higher blood pressure and preterm labor.

Solution: It’s best to avoid licorice in all its forms during pregnancy.

27. Leftovers:
Stay off from hot or cold foods that have been at room temperature for more than two hours. They are likely to harbor bacteria.

Solution: Eat freshly cooked foods. If required, store the leftover in the fridge and reheat thoroughly (up to 165°F) in clean utensils.

Disclaimer: Before you include or avoid any of the foods mentioned in the above list, consult your gynecologist or healthcare provider.

Also, follow a few safety tips to ensure that you have a healthy pregnancy.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Politics

Amaechi Vows To Release Names Of Those Sabotaging Security

Published

on

By


Minister of Transportation, Rotimi Amaechi has said that cabals are frustrating the recently approved $198m maritime security contract.

Amaechi vowed to publicly mention names of saboteurs while speaking at a Maritime Stakeholders’ Interactive Forum held in Warri, Delta State on Thursday.

He said “Reason, why vessels will not come to the Eastern ports, is because there is war insurance due to insecurity in the ports here.

“The war insurance means if the goods cost N10,000 in Lagos, it will cost N20,000 here because there is an extra cost on it due to Insecurity issues. Even as a minister, I can’t enter a boat ride from Warri to Port Harcourt due to insecurity issues, but I can move around Lagos at any time of the day.

“I once asked a former Governor of Anambra State, Peter Obi, why people from Anambra don’t import from Port Harcourt port, and he said it cost less to import from Lagos and move to Onitsha even with the price they pay on the road. It is cheaper to import from Lagos to Aba, yet Aba to Port Harcourt is a 30-minute drive.

“For shipowners, you need to do a petition to Mr President. The President approved a contract of $195m for maritime security, but there are people in the system sabotaging the contract because it will restore security in the water. I won’t say who they are until it gets out of control. We are still battling for the contract to take place, but if it gets out of place, we will name them publicly, including the security people involved.

“There are people who make billions of Dollars from the insecurity on the water, so they don’t want security on the water because if we secure the water, all their rubbish will go.

“There are businesses which provide the vessel for oil companies in the name of providing security. The moment we secure the water, they are out of jobs?

Continue Reading

Politics

Prison Officer Brutalizes Son, Injures Him For Playing Football (Graphic)

Published

on

By

According to a photographer who shared photos of a teenage boy brutalized by his father, almost went into coma after he sustained a deep injury on his head, just for playing football.

The Nigerian Prisons staff beats his son from 7:00pm till 2:30 am, says report.

See what the photographer/Instagram user wrote..

This happened at Oluwatedo area of Ibadan, Mr Adepoju Biodun is married with three kids,he works with Nigerian prison service Agodi,ibadan.his eldest child is Israel, On 16th February 2018 Israel went to play football and after the football his father beat him from 7:00pm till 2:30am in the early hours of Saturday till he sustained a deep cut on his head with blood everywhere in the house.his the appropriate way to correct or chastise our child. This is beyond chastisement. Israel was beaten to coma before he was later rushed to Don Bosco specialist hospital Ogungbade. I will soon upload the surface area of the deep cut as soon as they open it.his siblings also tolu and praise served severe punishment, they were relieved as soon as Israel was rushed to the hospital. Please share until the appropriate authorities sees this especially Nigerian prisons, UNICEF. #UNICEF #law #crazyfather #ibadan #opayemioludayo
#tolanialli #bayoomoboriowo #michaelomoboriowophotography #ajimobi #florenceajimobi #lawyer #nigerianprison #nigerianprison #freshfm #splashfm #inspirationfm

Beating for your son for playing football? My God.

Someone please remind him how much Neymar is worth per week!!! Kaii

There is another angle to look at this… No father in his right mind would do this to his own son!!! This is a clear case MENTAL ILLNESS/TRUMA probably due to the nature of his work. I am not a psychologist but I know in that in Nigeria  we lack the culture of looking out for the signs of mental fatigue amongst our workers in all sector. Military /Paramilitary have no proper way of been evaluated for any form of work trauma. This man could be having or experiencing trauma as the result of the nature of his job. May God help him and his family.

Continue Reading

Politics

UYO STATE LAWMAKER RESCUES PUPILS AGAIN …DONATES DESKS TO SCHOOL

Published

on

By

The member representing Uyo State Constituency in the Akwa Ibom State House of Assembly, Rt. Hon. Monday Eyo Okon, on Friday, donated 120 desks to the pupils of Government Primary School, Aka Offot, Uyo Local Government Area.

Hon. Monday Eyo who described Education as a bedrock of any society, and for any society to make progress, stated that when the foundation that is the primary level of education is well laid, motivated and properly activated, the child who is at the centre of learning is well prepared, informed and sharpened for the future both mentally and physically.

Headmaster of the School, Mr. Simon Edet Eyo, alongside the Village Head of Aka 1, Eteidung Francis, Hon. Kufre Mendi, while receiving the Lawmaker, commended him for his kind gesture and rapid response to the plight of the pupils within the short notice of time.

Continue Reading

Politics

PDP RESPONSIBLE FOR FUEL HIKE- Don Etiebet …BLAMES OBJ,JONATHAN FOR OIL SPILLS IN NIGER DELTA

Published

on

By

Former Petroleum Minister Chief Don Etiebet says the current fuel crisis in Nigeria is caused by the opposition Peoples Democratic Party.

Speaking in an interview in Uyo, Chief Etiebet the APC leader in Akwa Ibom explained that the petroleum distribution in Nigeria is controlled by PDP members who are causing the fuel hike to project President Muhammadu Buhari as a failure.

Buhari is the substantive Ministet of Petroleum in Nigeria.

“Who are still controlling the petroleum distribution in Nigeria; it is still the original PDP marketers.”

He attributed the fuel hike to the impending elections in the country, saying it is an attempt by the PDP marketers to discredit APC.

 “Election time is coming and they are doing all kinds of thing for petrol not to be available, and what do they want? They want increase I petrol price so that they can use that against APC”

Etiebet, who was minister of petroleum under Gen. Sani Abacha attributed all oil spill in the South-South Zone to illegal bunkering.

He said illegal bunkering in Nigeria where sponsored by the previous Government OF Chief Olusegu Obasanjo and Dr. Goodluck Ebele Jonathan.

“Many Government in the past even up to the last Government have been supporting illegal bunkering; please quote me, I am the former minister for petroleum and I know the details”

On the proposed reintroduction of onshore/offshore oil dichotomy by the APC restructuring Committee, Dr. Etiebet said there was nothing wrong with the committee report.

“ I believe what the committee meant maybe oil discovered or produced outside that isoba boundary.”

He assured that president buhari has done well for Akwa Ibom with the development programme been seen in all part  Akwa Ibom state and urged Akwa Ibom people to rally round him for the re-election of President Buhari in 2019

Continue Reading

Politics

The NANS JCC Chairman Comrade. Ekanem Utibe seeks for partnership with wema bank

Published

on

By

By Our Source

****Pleads with Bank to erect an Atm machine at heritage polytechnic and other tertiary institution in state
Akwa Ibom State NANS JCC Chairman Comrade Ekanem Utibe, accompanied by the Secretary General Comr. Akanimo Ifiokonon, Director of sports Comr. Akan Udom, P. R. O Comr.  Kokoette Udom and Enoima Monday Udosoh Monday, were today received by the Dir of Special Duty of WEMA BANK Mr Victor Akpan at Eket LGA branch who directed to the office of the branch service manager.
The chairman appealed to the bank management to assist the students community by erecting an Atm Machine at the campus for the benefit of Nigerian students and the bank. 
More Details Loading 

Continue Reading

Trending